Σελίδες

Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Απο Αγία Ρουμέλη με αγάπη

Η Αγία Ρουμέλη είναι παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική Κρήτη. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Σφακίων του νομού Χανίων. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς πάνω από το χωριό βρίσκεται η μία πρόσβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς, του μεγαλύτερου φαραγγιού στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με μήκος 18 χιλιομέτρων. Η Αγία Ρουμέλη διαθέτει μια μεγάλη παραλία ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με πλοίο από τη Χώρα Σφακίων, μέσω του Λουτρού, καθώς το χωριό δεν διαθέτει οδική πρόσβαση με τον υπόλοιπο νομό.
Τον Νοέμβριο του 1866 κατέφυγε στην Αγία Ρουμέλη η Επαναστατική Συνέλευση της Κρήτης, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει το χωριό εξαιτίας της επίθεσης των Τούρκων.(wikipedia)
Μετα απο μια πρόχειρη αναζητηση στο διαδίκτυο βρήκα μια μικρή αναφορά στην αρχαια Τάρα, που επρόκειτο για μια δωρικη πόλη που αναπτύχθηκε στη περιοχή της τωρινής Αγίας Ρουμέλης γνωρίζοντας ιδιαίτερη ακμή κατα τη ρωμαϊκή περίοδο. Είχε δε μάλιστα δικό της νόμισμα με έμβλημα τον αίγαγρο. Στην περιοχή μάλιστα ανακαλυφθηκε και ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα ή στην Αρτέμιδα.
Πάμε τώρα στα δικα μας.....
Το μέρος τούτο μπήκε ανεξίτηλα στη ζωή μου για δυο κυρίως λόγους, πρώτον μεν λόγω της ενδομυχης τάσης μου να ανακαλύπτω την πατρίδα στο μετρό που επιτρέπουν κάθε φορά οι συνθήκες (εργασιακές, οικονομικές κα), δεύτερον δε διότι εντελώς συμπτωματικά γνώρισα ένα ΑΝΘΡΩΠΟ στα Χανιά που μένει μόνιμα στην Αγία Ρουμέλη και απο μια μικρή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μας ένιωσα και νιώθω σαν να τον ξέρω απο τι μέρα που γεννήθηκα.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ λοιπον αυτός ζει μόνιμα στην Αγία Ρουμέλη και ειναι πραγματικός θεματοφύλακας. Το καλοκαίρι λοιπόν αγωνίζεται να κρατήσει ψηλά το ελληνικο αισθήμα φιλοξενίας μιας και το μέρος είναι τόπος διέλευσης χιλιάδων πράγματι τουριστών που εξερχονται του φαραγγιού της Σαμαριάς και τον υπόλοιπο καιρο ασχολούμενος με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες στέλνει ηχηρό μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων πως στην Ελλάδα μας έπρεπε να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Προφανώς και σαν το ΦΙΛΟ μου το Νεκτάριο υπάρχουν κι άλλοι και ε αλλα μέρη της Ελλάδας μας, όπου δυστυχώς υπάρχει και το ελληνικο κράτος για να μας θυμίζει πόσο σαθρα δομημένο είναι. Δεν θελω επι του παρόντος να αναφερθώ σε κάποιο σχετικό με την περίσταση παράδειγμα, αφενός μεν για να μην γίνομαι κουραστικος αφετέρου δε διότι με σαγηνεύει η μαγική παραλία που θα δείτε παρακάτω.....
Εις το επανειδείν

Δεν υπάρχουν σχόλια: